diumenge, 17 de juny del 2012

Curriculum curt de la Societat Ateneu Musical de Sueca

En l’actualitat, la Banda de l’Ateneu Musical de Sueca posseïx una plantilla de cinquanta músics, i està nodrida pels components que s’incorporen del Conjunt Instrumental Juvenil, la Banda Infantil, grups instrumentals i del Centre Profesional de Musica Vicent Vera, que compta amb una plantilla de 22 professors i 190 alumnes.

Tota aquesta realitat és conseqüència de més de 30 anys d’activitats que van iniciar-se quan en el mes de maig de 1982 es crea l’entitat de la mà d’un grup de gent amb molta afició a la música. Als inicis, la seua Banda es forma amb una plantilla inicial de vint-i-cinc músics.

Realitzen els seus primers assajos al teatre dels Porxets i acudixen a nombrosos festivals i actes públics. A les acaballes de 1985, té lloc l’acte de benedicció de la bandera de la Societat. A l’abril de 1987 en el Teatre Principal de València participa per primera vegada en el Certamen de Bandes de Música de la Diputació, en el qual obté el Primer Premi de la Tercera Secció, així com el Segon Premi de la mateixa Secció del IX Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana. Durant els anys successius s’inscriu al Certamen Internacional organitzat per l’Ajuntament de València on obté premis tant en la Segona com en la Tercera Secció.  L’any 1991 la Societat, amb motiu de la seua jubilació, rendix un homenatge, a un dels seus fundadors, Francisco Capellino, instrumentista de requint, clarinet i saxo. A l’any 1992, es convidada als actes de presentació de la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona, on rep la felicitació personal del seu dissenyador, Javier Mariscal.  En aqueste mateix any obté el Segon Premi de la Segona Secció del Certamen Internacional de València i s’inaugura l’actual seu social i dins de les conmemoracions dels deu anys es programa una setmana musical, ón es presenta una carpeta de làmines del pintor Conrado Meseguer i un CD d’autors suecans, de la talla de Paco Carbonell, Vicent Ros, Joan Llinares i Modest Nicolás.

En desembre de 1994 s’inaugura el Centre Autorizat de Música “Vicent Vera “en memòria del que va ser alcalde de la ciutat, que a l’any 1997, passa a ser Centre Professional. En el mateix any participa, amb altres societats musicals, en un homenatge, dirigit per el compositor Carles Santos que se li tributa a Joan Fuster. També participa al Festival Internacional de Bandas Amadoras de Loures (Portugal) en el qual obté un gran èxit. A l’any 1999, obté el Segon Premi també de la Tercera Secció en el Certamen Internacional de València, el Primer de la Segona Secció de la Diputació, i a més a més obté el Segon de la Segona Secció del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, i és convidada al V Festival de Bandes de la Falla Av. Giorgeta-Roig de Corella de València, on participa amb societats musicals de renom com la Primitiva de Llíria i la Unión Musical de Villar del Arzobispo.

L’any 2001 i en l’homenatge que la ciutat de Sueca li tributa a Antonio Puchades, estrena i interpreta un pas-doble que porta el seu nom. En 2003, participa en el Festival l’Alcúdia 2003 junt amb la Philarmònica Alcudiana i la Unió Musical de Montserrat. També ha col·laborat dos vegades amb el València CF. Ha realitzat concerts junt al grup de tabals i dolçaines la Xala,Grup de Danses Almogàvers, Lluna Plena Teatre, el Cor Stella Maris i amb els ballets de l’Escola de Dansa de Sueca i el de Inma Cortés d’Alcoi.  Posseïx gravacions realitzades en CD, com “Arrels” amb l’Orquestra Ciutat de Sueca i un altre dedicat a José Serrano Simeón editat per la Junta Local Fallera, aixi com dels últims concerts. Ha intervingut en el programa “Pentagrama” de TVE 2 , “La nostra terra” de Sueca TV i “Concierto” de la 97.7. Ha realitzat intercanvis musicals a tota la Comunitat Valenciana amb les Societats Musicals de Nules, Teulada, Rafelcofer i amb la Santa Cecilia de Cullera, en el seu centenari.

Al maig de 2007 celebra l'aniversari de la Societat amb diferents actes i amb una exposició commemorativa als Portxets,  "25 anys fent música".

El Cor  "Echo Vocis" de l'Ateneu Musical de Sueca naix el 31 de gener de 2.011, com iniciativa d'un grup d'aficionats i de músics i amb el suport de la professora de cor Cèlia Màñez.  

Al novembre de 2012 realitza una colaboració amb cantats melòdics en el concert  "Homenatge a Nino Bravo" on es gravà un DVD.

Al novembre de 2.013 realitza una colaboració amb cantants melòdics en el concert  "Recordando los Grandes Musicales"  on en gravà un DVD.

Al maig de 2.015 realitza una col laboració amb cantants melòdics en el concert  "Boleros Mágicos".    
Durant aquest any s'acondiciona i s'estrena l'ampliació de la seu local amb noves aules per al conservatori.

En maig de 2016 es grava un CD de Pasdobles amb motiu del Concert del Corpus.
Al setembre actua a l'espectacle  "Botifarra a Banda".
El 16 d'octubre fa un concert al Palau de les Arts de València en homenatge a J. Serrano.

En setembre de 2017 té lloc l'espectacle  "Eterno Mecano" amb cantants melòdics d'Infinity.

Han sigut Directors d’esta agrupació: Vicent Marqués, Anselmo Villarroya, Modest Nicolás, José Manuel Beltrán Bisbal, Antonio Martínez, Juan Luis Grau, Santiago Escrivá Pedrós, Juan José Ortiz i Juan Antonio Fenollar.  Actualment el seu director titular és Santiago Escrivá Pedrós. 

Han estat Presidents de la Societat:  ......... Salvador Solanes Rojo i Juan Mauro Esteve.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada